• Thomas | Admin

Koopgids | De eeuwige zoektocht naar de ideale camera ...

Bijgewerkt: 29 mei 2020

INTRO


Als vakman krijg ik vraag de vragen:

"welk toestel gebruikt u?", "welke camera raad u aan?", "waar moet ik op letten bij de aanschaf van een fototoestel?" ... Wel hierover gaat deze pagina ! Misschien niet de vlotste lectuur, maar wel het grootste discussie punt in cameraland !


DE MERKEN?


Zijn er slechte merken ? Nee. Alleen zijn er slechte combinaties van merken en klanten.

"Als jou gekozen toestel gemaakt is voor jou noden, zal je gelukkig zijn met je aankoop !"

Phase One, Fujifilm, Hasselblad, Leica, Nikon, Canon, Sony, Sigma, Panasonic, Olympus, Pentax en dan nog enkele nieuwkomers ... Een mens zou voor minder twijfelen.


Eén iets is zeker : elk merk heeft zijn specialiteiten. Wie weet wat hij wil, kiest op minder dan één uur de ideale camera uit. Ik geef hier geen labotests, ik spreek gewoon uit gebruikservaring...

Wie alles in één wil, en dit zonder compromissen, komt er niet levend uit...


DE TECHNISCHE KEUZES :


"Micro four thirds, 1"sensor, APS-C, Full-frame, middenformaat, ... technische termen die vaak overroepen of afgebroken worden door gebrek aan kennis."

MERK KEUZE: AUTOFOCUS VOOR STILSTAANDE OF BEWEGENDE ONDERWERPEN ?

De huidige generatie toestellen is wel heel volwassen geworden. Wie landschappen fotografeert moet zich hieromtrent geen zorgen maken. Voor actie daarentegen, gaat er weinig boven Canon, Nikon en Sony.


MERK KEUZE: AUTOFOCUS BIJ VEEL LICHT OF WEINIG LICHT ?

Bij veel licht is er veel twijfel want elk merk doet daar wel zijn best. De eeuwige betrouwbare in duisternis is Canon. De concurrentie doet zijn best, maar als het echt om duisternis gaat dan gaat er niks boven Canon. Kijk naar de olympische spelen, waar elke microseconde telt... en je zult verrassend veel Canon zien ! Het vlaggenshipmodel van Nikon en Sony kan een alternatief zijn indien je een extra motivatie hebt die merkgebonden is.


MERK KEUZE: MANUELE FOCUS

King of the road : Leica. Het systeem, de lenzen ... een droom voor echte puristen van het old-school manueel werk. Nu ook met meer megapixels ... eindelijk, Leica !


MERK KEUZE: KLEURENPALET

Fujifilm & Canon "we love you!" Voor creatievelingen springen deze 2 merken echt wel boven de massa uit ! Sigma probeert ... maar met nog teveel ander beperkingen ...


MERK KEUZE: ZWART-WIT

Phase One & Leica & Sigma we love you ! Deze 3 merken hebben gespecialiseerde apparaten hiervoor! De Phase One IQ4 Achromatic breekt alle records behalve in snelheid en compactheid, alhoewel het nieuwe XT camerasysteem al pakken kleiner is !


MERK KEUZE: DYNAMISCH BEREIK

Hier blinken Phase One, Fujifilm (GFX reeks), Hasselblad, Sony, Nikon, Panasonic S1-reeks en budgetgewijs Pentax ver uit boven de rest. Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste punten bij het kiezen van een camera ! Je foto staat of valt hierbij ! Het menselijk oog is de norm... alleen de beste camera's komen in de buurt, weliswaar met beperkingen. Phase One, Hasselblad en Fujifilm zijn de grote heersers. Sony en Nikon proberen te evenaren op papier, wat resulteert in goeie prestaties, maar dan wel enkel op de lagere ISO waarden...


SENSOR KEUZE: GROOT AFDRUKKEN OF ENKEL KLEIN BEKIJKEN ?

Hoe groter de sensor hoe groter je kan printen zonder detailverlies.

Kies dus voor grote prints een middenformaat of Full frame uit naargelang de combinatie met andere noden...


SENSOR KEUZE: ISO WAARDEN

Zowel Canon, Nikon en Sony stelen de show met hun gespecialiseerde toestellen voor de opdrachten in slechte lichtomstandigheden... helaas niet voor iedereen... Qua autofocus ja natuurlijk... de Canon en Nikon Vlaggenschepen breken weliswaar records... maar als het om beeldkwaliteit gaat, gaat niks boven een middenformaat sensor van de huidige generatie!

Dus ook hier, alweer afwegen dus: wil je het ultieme moment vastleggen zonder zorgen? of ga je voor details en neem je tijd om zelf scherp te stellen?


DE GROTE "ISO" SHOW: Veel fabrikanten pronken met extreem hoge ISO waarden. Meestal niet bruikbaar... tenzij u persé die inbreker in de tuin willen fotograferen, zonder flits, als bewijs materiaal ... en dan nog ...


DE LUXE KEUZES :


COMPACT OF LOMP TOESTEL ?

De dag van vandaag hebben de meeste merken een Systeemcamera alternatief voor hun lompere reflex of DSLR camera's. Alhoewel Canon en Nikon de laatste waren om een pro systeemcamera op de markt te gooien hebben ze me aardig verrast ! De R-reeks van Canon en de Z-reeks van Nikon: Pareltjes ! Sony A9 & A7 hebben dan wel nog een puntje voor op snelheid maar dan enkel bij betere belichting...


Fujifilm, die geen DSLR's meer maakt, heeft een marketing strategie dat uniek is... enkel systeem camera's: meerdere APS-C camera's voor de massa, 3 middenformaat toestellen voor de pro's !


"Pentax... waar blijven jullie ? Qua lenzenformaat daarentegen steekt Pentax uit boven de rest ... de "limited" reeks is uiterst compact, zolang je kan leven met een baksteen van een camera body..."

Zeg ik weinig over Olympus en Panasonic? De Panasonic S1-reeks is nieuw en blinkt uit in degelijkheid... en video! De micro four thirds modellen van hetzelfde huis zijn dan weer echt compact en video gericht ... Olympus is en blijft de compact specialist met top lensjes gebaseerd op hun ervaring als microscoop fabrikant ... lekker retro en compact met veel leuke snufjes ! heel leuk voor de prijs ... maar het blijft wat niche segment materiaal...AFDICHTINGEN ?

Een feit waar we niet graag mee geconfronteerd worden: waterschade!

Pentax en de Fujifilm GFX-reeks zijn de kampioenen! Uiterst betrouwbaar bij het allerslechtste rotweer. De Canon en Nikon vlaggenschip modellen ? ... ook een goeie keuze, voor wie er wat oplettender mee omspringt ! Sony A7 en A9 reeks doen hun grote inhaalmanoeuvres, maar er is nog wat werk aan de winkel, al beteren ze elk jaar! Proficiat Sony !


"Met een portie gezond verstand en een goeie tas krijg je elk toestel overal wel mee, maar het werken ermee is en blijft een groot risico, als de weergoden het op dat moment niet echt voor u hebben ..."


SAMENVATTING ?


U wilt weinig werken aan de genomen foto's en gewoon een leuk vakantie kiekje maken : Ga uw gang met weinig zorgen ... elke APS-C DSLR, APS-C of micro four thirds systeemcamera zal u wel gelukkig maken, maar Fujifilm blinkt uit in JPEG kwaliteit rechtstreeks uit de camera en ook de creatieve old-school kleurmogelijkheden ! Wie er video bij wil kan zich ook bij Canon gelukkig maken met de M-reeks en hun nieuwere 4K toestellen... Wie geld teveel heeft kan voor Sony gaan ... lekker compact, betere autofocus en Video maar dit voor een meerprijs !


Pro of kritische liefhebber met kleiner budget (en hopelijk voor statische foto's?) Go Pentax K1 series ... maar vergeet gewicht ... de legerachtige bouwkwaliteit is legendarisch alsook het bijkomend tankgevoel ! Maar voor de prijs ? ...niks beter op de markt...


Pro of kritische liefhebber met breder budget ... go classic en kies een Nikon, of Sony voor hun beeldkwaliteit of Canon voor de beste autofocus en volg de pro massa ...


Pro zonder prijsbeperking ? Volg mij en ga voor een Fujiflm GFX100 voor allround gebruik, kies Hasselblad X of V reeks voor compactheid of design of ga helemaal op in het lompere Hasselblad H systeem. Phase One XF is en blijft de max maar echt compact en vlot is het niet ...


Leica is nog steeds de "streetcamera" bij uitstek... ook al is niet alles in verhouding met de prijs...

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

2019 | Portfolio ?

INTRO Klanten zijn vaak curieus naar een portfolio, zowel voor privé gebruik of voor een modellenbureau, ... Men hoort erover spreken, met ziet de resultaten, maar weten vaak niet hoe de vork in de st