• Thomas | Admin

2018 | "Workflow" beeldbewerking

Bijgewerkt: 15 sep 2018

Welkom. "Workflow" of beter gezegd "het stappenplan" van fotobewerking kan heel gevarieerd zijn. Meestal bewerken de hobbyfotografen op eigen gevoel en vaak is dit alles behalve efficient (lees: tijdrovend).


Voor de liefhebbers, eerst een klein beetje geschiedenis :

Geschiedkundig gezien is het nog niet zo lang geleden dat de fotograaf uren in de doka zat, om al zijn vakkundig gemaakte pareltjes zo mooi mogelijk op papier te toveren, met al de mogelijke "trukken van de foor". In 1988 op de Photokina-beurs in Duitsland, kondigde men 's werelds eerste digitale camera aan: de Fujifilm de FUJIX DS-1P . Het digitaal tijdperk brak pas door in de late 90's en bracht de "nieuwe fotografen" die de stap hadden gezet naar "digitaal" naar een statische houding aan de computer. "Digitaal" kreeg kritiek want "fotografie" was "geen kunst meer "als het niet uit de doka kwam, althans volgens de analoge en conservatieve puristen.SOFTWARE

Als trouwe klant van Adobe gebruik ik uiteraard veel van hun CC software suite. Photoshop CC, Lightroom Classic CC, Illustrator CC, zijn hier de dagelijks gebruikt. Er bestaan nog veel andere merken en pakketten maar vandaag houd ik het hierbij.


Nu, is er veel verandert aan het saaie pc werk van de laatste jaren ! Bewerken is sinds kort 2-delig: software en hardware !DE MIX

Ik maak gebruik van een tweede toetsenborden... het is er niet zomaar één, want het is een "hardware fotobewerkings klavier voor Lightroom" van het merk LOUPEDECK waarvan ik nu de +versie in mijn bezit heb.

"LOUPEDECK is zeer efficient in de handen van gestructureerde gebruikers."

Je kiest zelf wat je eerst doet... maar als je de aankoop van een LOUPEDECK doet met het idee van tijd te winnen dan is dit artikel zeker het lezen waard!EEN GOEDE START


Importeer al je fotos en kies al de juiste import presets waar mogelijk. Bepaalde functies zoals "Croppen" is met Loupedeck niet echt vlot te noemen, er zijn enkele opties maar de muis is nog steeds essentieel hiervoor... De oplossing:

"Ik doe meestal éérst al het cropwerk en al de perspectiefcorrecties."

Zoals bijna alles in het leven: een juiste mix van meerdere juiste dingen vergemakkelijken de zware lasten. Waarom zou ik een deel van de foto die de boel verpest mee bewerken ? Wie eerst schoon schip maakt met de croptool, bewerkt daarna met loupedeck gemakkelijk de ganse fotomap waaraan hij/zij begonnen was.

"Bewerk alles wat wèl met een LOUPEDECK(+) kan NA al de muisbewerkingen."

Wie werkt met Lightroom zal die term al kennen: PRESETS! Ze besparen je ettelijke minuten per foto. Veel mensen die aan de babbel geraken met mij verwijzen dan naar de onbruikbaarheid van een preset omdat "elke foto anders is".

"Een goed gemaakte preset is 90% inzetbaar!"

Ik verklaar me duidelijk: Wie goede presets heeft en ze een duidelijk naam geeft zal ze niet moeten heraanpassen of verwijderen na het inzetten ervan...Het vraagt wel wat tijd in het opbouwen van de juiste presets volgens je eigen smaak en stijl.Veel fotografen maken verkeerd gebruik van presets en steken veel te veel functies in 1 preset. Dan volgt de vraag: "Hoe weet ik of ik goeie presets heb ?" hier volgt het simpel maar doordacht antwoord:

"Een slechte preset verkort je werktijd naar één seconde, en goeie presets houden u wel nog even bezig..."

Wie er aan denkt om met 1 preset 100 foto's te bewerken zonder er nog naar om te zien, heeft het mis. Tenzij het over 1 vaste reeks foto's gaat met precies de zelfde belichting... en dan nog ... meer info volgt...

Onthoud ook de volgende stelling:"Hoe meer functies je in één preset steekt hoe onbruikbaarder de prest wordt!"

Maak duidelijk benoemde en gestructureerde presets, enkel van dingen die echt aanéén hangen ! Wie nu een foto wil verscherpen zal zijn parameters aanpassen aan de sensor van zijn camera of camera's. Elke sensor is anders.Voor een trouwreportage bijvoorbeeld, zit je met foto's buiten die aan 50 ISO genomen zijn en uiteraard ook binnenfoto's die kunnen oplopen tot 1600 ISO of hoger. Het is dan ook logisch dat de presets anders zullen zijn. De logica bij het maken van een preset is eenvoudig. Ik hou het op one-function presets.

"Eén preste voor verscherping, één preset voor vignetering, één preset voor kleureffect, één preset voor belichting, en zo verder... "

Voor één foto te bewerken heb ik dus meestal meerdere presets nodig, en uit ervaring leer je de juiste presets aan te klikken die passen bij de betreffende foto. Uitzonderingen ? Ja, enkel voor vaste onderwerpen waar ik regelmatig terugkeer zoals bij autofotografie in ondergrondse parkings bijvoorbeeld. Daar zijn een reeks one-click presets voor ontwikkeld die na weken studie, op elke foto passen die ik daar neem. De constante belichting in de parking wijkt al jaren niet af. Enkel het kleur van de auto is nog veranderlijk en dus heb ik presets voor bleke, donkere en gemiddelde lakken. En bij twijfel is het lezen van je histogram een must !

"Leer een histogram goed te begrijpen, want die spreekt boekdelen."

Ook de andere aspecten die zouden kunnen zorgen voor afwijking heb ik uitgeschakeld. Let op wat je doet en kopieer... in zo een parking bijvoorbeeld werk ik altijd op de zelfde vaste hoogtes en kijkhoeken dankzij de hulp van mijn statief. Ik weet precies hoeveel pootsegmenten ik uitschuif en hoeveel graden de Manfrotto 405 Geared head gekanteld staat. Ik ken zo een paar van die settings van buiten. Uiteraard spelen de cadrage regels hierbij ook een rol. Als ik zou afwijken hiervan dan zou ik de preset moeten aanpassen...

"Wie pingpongt in Lightroom zal met de Loupedeck(+) niet veel tijdsbesparing merken ..."

Ik zal hier nu niet uitwijken over actions in Photoshop maar die zijn ook van cruciaal belang als je een vlot werktempo wil halen en nog wat van de sofa wilt genieten na een drukke foto dag. Er komt hier nog een artikel over ...

"Ja, wij zijn volop bezig met het ontwikkelen van commerciële pro-presets, die tegen betaling aangeboden zullen worden op onze webshop."

Universele presets die wel wat studie tijd zullen vragen maar uw eigen fotobewerkingstijd drastisch zullen inkorten!

Er volgen ook nog teaser presets die de werking ervan zullen verduidelijken en de interesse ervoor zullen aanwakkeren ! Stay tuned !

3 keer bekeken0 reacties

©2019 by ©PixelGigant - Jovicic Thomas.  Niets uit deze site mag worden gekopieerd zonder schriftelijke toelating van de eigenaar.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon